zoekmachine-optimalisatie

Wat is zoekmachine-optimalisatie?

Wat is zoekmachine-optimalisatie (SEO) en waarom zou je er aan beginnen? Het hoe en waarom rond zoekmachine optimalisatie.

Zoekmachine-optimalisatie (SEO) zijn alle activiteiten nodig om je website beter vindbaar te maken via zoekmachines als Google & Bing. Aangezien het marktaandeel van Google in Nederland meer dan 90% bedraagt richten SEO activiteiten zich op het beter vindbaar maken van websites, webshop en blogs via Google.nl

Wat zijn dan die SEO activiteiten?

Dit zijn verbeteringen aan je website, zoals het juist gebruik van pagina titels, en meta titel en meta beschrijving. Deze laatste twee zijn eigen HTML tags en kan je zelf toevoegen via HTML code of in WordPress via plugins als bijvoorbeeld Yoast. Het juist gebruik van pagina titel en meta titels en beschrijving is belangrijk omdat Google deze gebruikt om de relevantie van een webpagina te bepalen. Dit is direct een “brug” naar content.

Het gebruiken van de juiste website content: tekst, afbeeldingen en video’s is een andere SEO activiteit. De web teksten moeten passen bij de webpagina titel en meta tags. Ook zoekmachines kijken hierna. Zijn er overeenkomsten te vinden tussen pagina titel gebruik en de content van de pagina. Komen deze niet voldoende overeen, dan is dat niet optimaal om beter gevonden te worden door een zoekmachine. Ook de benamingen van afbeeldingen spelen hierin een rol. Het loont zeker de moeite om een afbeelding een kwalitatieve benaming te geven in plaats van untitled1.jpg De reden is simpel. Ook zoekmachine indexeren (verzamelen informatie) over afbeeldingen. Je kunt niets voor niets zoeken op afbeeldingen binnen Google.

De hier boven genoemde SEO activiteiten kunnen alleen succesvol worden uitgevoerd aan de hand van een zoekwoorden onderzoek. Welke zoekwoorden worden volgens jou gebruikt om je website, product en of dienst te vinden? Deze zoekwoorden moeten vervolgens worden gebruikt voor de webpagina’s, meta informatie en web pagina content. Zoekwoorden onderzoeken kan met behulp van diverse programma’s, zoals de Google Trefwoorden Analyse Tool en Google Search Console.